Funda menty teolo giczno -społ eczn e wycho wan ia patriotyczn ego w katechezie i na lekcji religii - Czekalski, Ryszard; Bednarczyk, Rafał (Studia Theologica Varsaviensia, 2019)
Z działalnością pastoralną i katechetyczną Kościoła w Polsce zwłaszcza w ostatnich stuleciach było wyraźnie powiązane wychowanie patriotyczne. W szeregach duchowieństwa nigdy też nie brakowało żarliwych patriotów oddanych sprawie wolności Ojczyzny. To pozwoliło wytworzyć i rozwinąć wśród Polaków świadomość naturalnego powiązania pomiędzy katolicyzmem i patriotyzmem. Obecnie, gdy cieszymy w naszej Ojczyźnie wolnością i pokojem, Polacy mogą swobodnie rozwijać wychowanie patriotyczne w rodzinie, w szkole, w Kościele i życiu publicznym. Badania socjologiczne podkreślają, że dla Polaków jedną z najważniejszych wartości jest patriotyzm, który nadal powinien być łączony z wychowaniem religijnym. Do głównych zadań katechezy szkolnej i parafialnej w dziedzinie wychowania patriotycznego należą: kształtowanie postawy miłości Boga i bliźniego (co służy także poszanowaniu przedstawicieli innych narodów), rozwijanie świadomości obowiązków obywatelskich, pielęgnowanie szacunku wobec symboli i tradycji narodowych, walka z wadami i grzechami narodowymi, zaszczepianie troski o poznawanie historii i geografii Polski.