Pojęcie światopoglądu ekumenicznego i jego znaczenie dla ekumenizmu - Kopiec, Piotr (Studia Theologica Varsaviensia, 2019)
Na zbiór pojęć organizujących refleksję ekumeniczną składają się takie terminy jak duchowość ekumeniczna, dialog ekumeniczny, ekumeniczny ruch czy też ekumeniczna tożsamości. Rzadko jednak spotyka się z pojęciem światopoglądu ekumenicznego. Jest to o tyle zastanawiające, że pojęcie to zawiera w sobie wewnętrzny potencjał do tego, by pomagać poszczególnym ludziom zaangażowanym w działanie ekumeniczne w świadomej i refleksyjnej identyfikacji z wspólnotą ekumeniczną i jej celami. Artykuł stawia pytanie, jak można określić znaczenie światopoglądu ekumenicznego w świetle interdyscyplinarnej dyskusji nad terminem światopoglądu, dąży również do ustalenia, jak sam ekumenizm kształtuje światopogląd danej osoby. Przeprowadzone w tekście wnioskowanie oparte o prezentację koncepcji światopoglądu oraz jej zestawienie z syntetyczną analizą dokumentów i opracowań opisujących wpływ ekumenizmu na obraz świata pozwala na propozycję zdefiniowania światopoglądu ekumenicznego. Określa się go jako zespół przekonań tworzących całościowy obraz rzeczywistości, których źródłem jest Chrystusa wezwanie do jedności i które określają aktywną postawę jednostki będącej nośnikiem tego światopoglądu wobec Kościoła, chrześcijaństwa i świata.