Idee kinematograficzne u progu trzeciej dekady XXI wieku - Łęcicki, Grzegorz (Studia Theologica Varsaviensia, 2020)
Syntetyczna prezentacja zasadniczych cech współczesnej kinematografii, kontestująca klasyczną triadę wartości: prawdy, dobra i piękna. Przedstawienie głównych nurtów współczesnej kinematografii na przykładzie filmów zagranicznych i polskich. Omówienie takich zjawisk jak wulgaryzacja, erotyzacja, tolerancja. Próba przewidzenia głównych kierunków ideologicznych kina trzeciej dekady XXI wieku.