Demoniczna pokusa według Moraliów św. Grzegorza Wielkiego - Kisiel, Karol (Studia Theologica Varsaviensia, 2021)
Artykuł opisuje myśl św. Grzegorza Wielkiego na temat demonicznych pokus na podstawie Moraliów, czyli komentarza do Księgi Hioba. Podstawą nienawiści szatana do człowieka jest pragnienie przeciwstawienia się planowi Bożemu i odebranie człowiekowi możliwości zbawienia. Poprzez pokusy diabeł formuje corpus diaboli – społeczność przeciwstawiającą się swojemu Stwórcy. Całe działanie złych duchów jest jednak ograniczane przez Boga, tak iż nie jest ono w stanie zniszczyć planu Stwórcy, a nawet nieświadomie prowadzi ono do zbawienia wielu ludzi. W dalszej części artykułu przedstawione są podstawowe cechy pokus, poprzez których omówienie św. Grzegorz Wielki stara się uwrażliwić wierzących na subtelne działania złych duchów, które obiecując ulotne dobro odbierają człowiekowi łaskę Bożą.