Communio w eklezjalnej duchowości sakramentalnej - Tatar, Marek (Studia Theologica Varsaviensia, 2022)
Nieustanne odkrywanie pogłębianie tajemnicy życia sakramentalnego należy do istoty nauczania i posłannictwo Kościoła. To posłannictwo wynika z bezpośredniego nakazu Jezusa Chrystusa (por. Mt 26, 26-29; 28, 19). Sakramenty są zatem drogą komunijno- -komunikatywnego działania Boga wobec człowieka a także wydarzeniami, w których On sam udziela się człowiekowi. Właśnie w ten sposób urzeczywistnia się droga do zjednoczenia człowieka z Bogiem będąca istotą duchowości chrześcijańskiej. We współczesnym świecie przenikniętym pragmatycznym empiryzmem oraz technicyzmem należy na nowo wrócić do pojęcia ale także rzeczywistości misterium oznaczającego niezwykle subtelną a także intymną więź człowieka z Bogiem. Jednocześnie komunijna jedność z Bogiem prowadzi do jedności z drugim człowiekiem a także rodzi nowy porządek świata przeniknięty duchem Ewangelii.