Koncepcja płciowości w ujęciu ks. Prof. Janusza Nagórnego - Palonka, Adam (Studia Theologica Varsaviensia, 2022)
Płciowość otrzymana przez człowieka w akcie stwórczym jest dla niego zadaniem i winna prowadzić do odkrywania komplementarności płci zgodnie ze swoim wyposażeniem ontycznym. Współczesne koncepcje gender zawężające płeć do kategorii kulturowej uniemożliwiają pełne wybrzmienie istoty człowieka, który został stworzony jako mężczyzna i kobieta. Dlatego ważne jest rozwijanie katolickiej wizji płciowości, w której ukazując bogactwo powołania człowieka, zostanie też wskazana rola komplementarnej więzi mężczyzny i kobiety na płaszczyźnie ducha i ciała. Ks. prof. Nagórny doskonale znając nauczanie papieża Jana Pawła II na temat teologii ciała, twórczo je rozwinął wskazując na komplementarność duchowego i cielesnego wymiaru płciowości, który realizuje się w jedności kobiety i mężczyzny.