PROBLEMATYKA SUMIENIA W WYBRANYCH PUBLIKACJACH KS. PROF. STANISŁAWA OLEJNIKA - WANAT, ZBIGNIEW (Studia Theologica Varsaviensia, 2016)
Problematyka sumienia zajmowała ważne miejsce w twórczości naukowej ks. prof. Stanisława Olejnika. Pojawiła się już w pierwszych jego publikacjach i pozostała ciągle powracającym przedmiotem refleksji. Artykuł przypomina doko- nania na tym polu zwracając uwagę że ks. prof. Olejnik czerpał zarówno z bogatej tradycji refleksji nad sumieniem, jak i poznawał, krytycznie oceniał i wykorzysty- wał ujęcia współczesne. Odważnie polemizował z poglądami błędnymi, a nawet wrogimi chrześcijańskiej wizji człowieka i jego sumienia. Nade wszystko cierpliwie wyjaśniał stanowisko etyki katolickiej. W trosce o czytelników nieustannie dopra- cowywał całościowe religijnomoralne ujęcie tematu sumienia. Odwoływał się do nauczania Kościoła, ale proponował także uniwersalne, humanistyczne spojrzenie, które przedstawił m.in. w ramach refleksji nad etyką lekarską.