Wolność religijna w Nigerii: a fanatyzm a obojętność rządu - Iwenofu, Mary Joan (Studia Theologica Varsaviensia, 2023)
Nigeria jest największym i najbardziej zaludnionym krajem w Afryce, liczącym 220 milionów mieszkańców i 350 plemion etnicznych wyznających głównie religię chrześcijańską i islamską. Chrześcijanie i muzułmanie nieustannie walczą ze sobą i przelewają krew w walce o wyższość, liczbę ludności, popularność, a takżeświeckość i uzyskanie większych praw. Stanowi to nie lada wyzwanie dla wolności religijnej w Nigerii. Islamscy ekstremiści, tacy jak Boko Haram, nieustannie atakująprzywódców religijnych, wyznawców wiary, a także domy modlitwy, bezkarnie uprowadzając i dokonując egzekucji ze względu na ich tożsamość religijną. Ponadto dochodzi obecnie do masowej przemocy między społecznościami a milicją, nieustannych porwań oraz przestępczości, które między innymi destabilizują wolność religijną w Nigerii. Niestety, wobec tej przerażającej skali przemocy w kraju, rząd pozostaje bezczynny. Rząd federalny nie zdołał ograniczyć tego zjawiska aniochronić praw swoich obywateli do wolności wyznania i przekonań. Podczas gdy nigeryjska konstytucja, która została przyjęta w 1999 roku (kiedy w kraju zapanowały rządy demokratyczne), ma chronić wolność religijną wszystkich obywateli, w praktyce zaś wielu Nigeryjczyków spotyka się z wrogością z powodu swojej religijności. Są oni narażeni na różne oskarżenia i wyroki skazujące za bluźnierstwo, przemoc i akty agresji. Niniejszy artykuł koncentruje się na fanatyzmie religijnym (fundamentalizmie), który utrudnia wolność religijną w Nigerii, a także na bezczynności rządu. Opracowanie zaleca odpowiednią edukację religijną i deradykalizację fanatyków religijnych, a także zaangażowanie nigeryjskiego rządu i agencji bezpieczeństwa w celu zapewnienia wolności religijnej, wdrażając lepsze rozwiązania w zakresie ochrony wszystkich obywateli. Nigeryjczycy powinni czuć się bezpiecznie praktykując wybraną przez siebie religię.