INKULTURACJA WIARY W POBOŻNOŚCI LUDOWEJ NA PRZYKŁADZIE WYBRANYCH PIEŚNI ŚPIEWANYCH PRZY ZMARŁYM NA KURPIACH - Jackowska, Magdalena (Studia Theologica Varsaviensia, 2024)
Czy dusza zmarłego człowieka pozostaje w jakimś związku z ciałem, gdy ciało jeszcze nie zostało pochowane? Przebywanie w pobliżu jeszcze nie pochowanego ciała doprowadziło do wykształcenia się tradycyjnej (pozaliturgicznej) praktyki śpiewania modlitw za zmarłego. W tych śpiewanych modlitwach pojawiają się niekiedy ciekawe treści. Np. występuje w nich przekonanie o stałej obecności zmar- łego (duszy zmarłej osoby) w bliskości ciała, które np. stale „słyszy”, „odczuwa”. Wytworzyło się też przekonanie o sile sprawczej tej modlitwy. Nie powinno się jej wykonywać przy innych okazjach. ostateczny pochówek (kościelny) kończy ten okres przejściowy. Niniejszy tekst opiera się na analizie tekstów nagrań modlitw pogrzebowych zebranych w regionie Kurpi przez Instytut Sztuki Polskiej Akademii Nauk.