ISTOTA BYCIA CZŁOWIEKIEM DUCHOWYM W „ZAMKU WEWNĘTRZNYM”1 (CASTILLO INTERIOR) ŚWIĘTEJ TERESY Z AVILA - Zehner, Rafał (Studia Theologica Varsaviensia, 2024)
Zamek wewnętrzny (castillo Interior) lub Mieszkania (las Moradas) to dzieło świętej Teresy z Avila. Autorka przedstawia duszę ludzką, która jest mieszkaniem dla Boga, rajem, którym on się rozkoszuje. W ewangelii Świętego Jana, chrystus mówi o domu ojca, w którym jest mieszkań wiele. Dla Teresy nie są to mieszkania, które będzie można zamieszkiwać dopiero po śmierci, ale są to komnaty, w których dusza już na tym świecie może przebywać i się przemieszczać. Święta pokazuje, jak dochodzi tam do spotkania z chrystusem (oblubieńcem), jak on daje poznać się duszy, czym są duchowe zaręczyny i co je odróżnia od małżeństwa duchowego . W lekturze dowiadujemy się też jaki jest cel duchowego zjednoczenia z chrystusem i w jakie owoce przynosi ono w konkretnym życiu. co się okazuje i co może zaskakiwać, to realizm tego związku duchowego odzwierciedlający i potwierdzający swą wiarygodność nie poprzez mistyczne przeżycia, ale ogromne pragnienie jakie powstaje w duszy znoszenia każdego cierpienia z miłości do oblubieńca – naśladowanie Chrystusa.