TEOLOGIA STWORZENIA W TWÓRCZOŚCI JOSEPHA RATZINGERA. PRÓBA BUDOWY KONCEPCJI OBJAWIENIA W STWORZENIACH - Pokrywiński, Rafał (Studia Theologica Varsaviensia, 2024)
Artykuł omawia teologię stworzenia w twórczości Josepha Ratzingera. Źródłem do badań są szczególnie studia nad Bonawenturą i prace nad konstytucją Dei verbum. Stamtąd wywodzi się wiele pojęć i rozróżnień dotyczących theologia creationis. Analiza poszczególnych elementów teologii stworzenia zmierza ku możliwości budowy koncepcji Objawienia in creaturis u Ratzingera, która obejmowałaby miejsce teologii stworzenia w systemie objawieniowym, antropologię (revelatio in creaturis) i chrystologię kreacyjną (revelatio per Christum) oraz rys apologijny. Wydobywanie koncepcji Objawienia w teologii fundamentalnej ma zawsze charakter wiarygodnościowy, to znaczy służy skuteczniejszemu odpieraniu błędów odnośnie do objawienia jako takiego i prowadzeniu do wiary. Jest to więc sposób argumentowania na rzecz wiarygodności chrześcijaństwa.