ZŁOTY KLUCZ. ARGUMENT PRAKSEOLOGICZY WIARYGODNOŚCI CHRZEŚCIJAŃSTWA W MYŚLI G.K. CHESTERTONA - GruszczyńsKi, Piotr Anicet (Studia Theologica Varsaviensia, 2024)
Celem niniejszego tekstu jest zarysowanie elementów argumentu prakseologicznego na rzecz wiarygodności chrześcijaństwa w oparciu o pisma G.K. Chestertona. Dla omawianego Autora wiara chrześcijańska stanowi rodzaj klucza, który, choć pozornie nie ma praktycznego zastosowania, jest dzięki swemu skomplikowanemu kształtowi otworzyć drzwi do rzeczywistości tak ziemskiej, jak i niebiańskiej. Chesterton swoją apologię sytuuje w kontekście wielości religii uzasadniając, w jaki sposób chrześcijaństwo właśnie dzięki prawdzie o Bogu, którą kryje w sobie, jest w stanie wygenerować postawę twórczego zaangażowania w świecie, kształtować zdrowe podstawy życia narodowego, politycznego i ekonomicznego, czy promować godność i wolność człowieka.