NORMA PODMIOTOWOŚCI W (PO)SOBOROWEJ KONCEPCJI AD GENTES - Głąbek, Marcin (Studia Theologica Varsaviensia, 2025)
Sobór Watykański II inicjujący głębokie przemiany w życiu i rozumieniu Kościoła, nie pominął w swoim nauczaniu koncepcji misji. W jej obszarze postulował również odświeżenie rozumienia i sposobów prowadzenia misyjnej działalności. Jednym z istotnych soborowych owoców, w których zauważalna jest świeżość stawianych akcentów jest norma podmiotowości obejmująca koncepcję misyjną. Stała się ona ważnym kryterium, kształtującym posoborowe dokumenty Kościoła, a także obszar zainteresowania papieskiego nauczania, następującego po Soborze Watykańskim II. Zauważenie konkretnej osoby i jej potrzeb, zarówno na nadawcy i odbiorcy ewangelizacyjnego komunikatu, stanowi ważny etap w misyjnej posłudze Kościoła.