CZŁOWIEK JAKO PODMIOT DUCHOWOŚCI – REFLEKSJE METODOLOGICZNE - Jastrzębski, Andrzej (Studia Theologica Varsaviensia, 2025)
Na współczesnym areopagu naukowym toczy się dyskusja na temat metodologicznych ram oraz granic poznania bytu ludzkiego. Poszczególne nauki, szczególnie o proweniencji empirycznej, a zwłaszcza nauki społeczne, pretendują do zajęcia miejsca filozofii oraz teologii – naukom, które, przez wieki, zapewniały najbardziej holistyczne oraz nieredukcyjne ujęcie człowieka. W artykule podejmujemy próbę metaanalizy różnych podejść do badania człowieka jako podmiotu duchowości wraz z propozycją metodologicznego wzorca, który umożliwiłby współpracę różnych nauk w badaniu duchowości człowieka. Jest to model holistyczny, nieredukcjonistyczny, „trójwymiarowy” (Frankl) oraz wielopoziomowy.