ZMAGANIA O UZNANIE PODMIOTOWOŚCI INDIAN W DZIELE EWANGELIZACJI NOWEGO ŚWIAT - Szyszka, Tomasz (Studia Theologica Varsaviensia, 2025)
Historia chrystianizacji Nowego Świata jest zazwyczaj utożsamiania z brutalną konkwistą. Mniej znany pozostaje wątek, wielorakich starań ze strony misjonarzy o wyeksponowanie i dowartościowanie godności i podmiotowości Indian. Pomimo niesprzyjających ówczesnych uwarunkowań o charakterze polityczno-społecznych, zadania tego podejmowali się również biskupi oraz liczni teologowie. Dzięki ich zdecydowanym interwencjom na dworach królewskich, jak również na dworze papieskim, zdołano wypracować prawa, mające na celu poszanowanie godności osobistej Indian. Podmiotowe traktowanie Indian było też elementem dywagacji w odniesieniu do adekwatnych metod misyjno-ewangelizacyjnych w Nowym Świecie.