MIGRACJE I EMIGRANT. PERSONALIZM MIGRACYJNY JAKO LOCUS THEOLOGICUS W MYŚLI I PRAXIS FRANCISZKA - Wiński, Adam (Studia Theologica Varsaviensia, 2025)
Tekst Migracje i emigrant. Personalizm migracyjny jako locus theologicus w myśli i praxis Franciszka jest teologiczną i pastoralną interpretacją nauczania oraz postawy papieża Franciszka wobec emigranta. Personalizm Franciszka należy interpretować jako swoiste przesunięcie akcentów z migracji jako problemu do konkretnej osoby migranta. Chrześcijańskie odniesienie do drugiego człowieka powinno być zawsze personalistyczne w relacji 1 na 1. Artykuł wskazuje na swoistą łączność nauczania papieskiego z Jego gestami i postawą. Łączne czytanie nauczania z praxis pozwala zrozumieć myśl papieża pochodzącego z Ameryki Łacińskiej. W nauczaniu papieskim drugi człowiek nie jawi się jako problemem do rozwiązania, ale jako brat do przyjęcia i kochania (Fratelli tutti) na wzór otwartego serca Chrystusa (Dielexit nos).