UNA PARTICOLARITÀ DEL DIRITTO CANONICO PENALE: I DIRITTI SOGGETTIVI ANALIZZATI SOTTO L’ASPETTO DEL PRINCIPIO DI LEGALITÀ - Kłosiński, Dariusz (Studia Theologica Varsaviensia, 2025)
W artykule została przedstawiona jedna z cech szczególnych prawa kanonicznego, która odróżnia go od prawodawstwa świeckiego, a mianowicie sposób w jaki prawa podmiotowe wiernych są przyjęte i chronione w prawodawstwie kościelnym. Temat został przedstawiony z punkty widzenia kanonicznego prawa karnego w świetle dwóch zagadnień kluczowych: podziału władzy, jednego z elementów fundamentalnych zasady legalizmu, oraz nadrzędnego prawa Kościoła czyli salus animarum – zbawienia dusz.