„CUSTODIA DISCIPLINAE” BISKUPA RZYMU WOBEC ANTIOCHII W III WIEKU - Głowacki, Paweł (Studia Theologica Varsaviensia, 2025)
Artykuł porusza zagadnienie funkcjonowania prymatu papieskiego wobec Kościoła w Antiochii w III wieku. Opisuje kontrowersję związaną z teologicznymi błędami oraz prawomocnością biskupstwa Pawła z Samosaty, w której decydujący udział odegrał Kościół w Rzymie. Na podstawie relacji z jej przebiegu – zaczerpniętej od Euzebiusza z Cezarei – wynika, że cesarz Aurelian powierzył ostateczny osąd w tej sprawie biskupowi Rzymu i jego synodowi, złożonego z episkopatu Italii. Wobec tego, papież Feliks I rozstrzygnął ten dyscyplinarny spór na korzyść następcy Domnusa, Tymoteusza, opowiadając się przeciwko Pawłowi z Samosaty. W artykule została podjęta próba stworzenia syntetycznej wizji sformułowanego w temacie zagadnienia, jednocześnie odpowiadając na pewne kontrargumenty wystosowane przez innych badaczy nie podzielających takiego odczytania faktów historycznych.