Komunikowanie człowieka z komputerem – koncepcje nauk społecznych a teologia środków społecznego przekazu - Kot, Mateusz (Studia Theologica Varsaviensia, 2019)
Artykuł ma na celu próbę określenia czy w świetle teologii środków społecznego przekazu można mówić o komunikowaniu człowieka z komputerem. Czy możliwe jest w pełni wartościowe komunikowanie na płaszczyźnie człowiek – maszyna? Aby wziąć udział w dyskusji na ten temat koniecznym wydaje się wykazanie zależności pomiędzy nauczaniem Kościoła w ujęciu technologii i mediów na temat procesu komunikowania a ujęciem sformułowanym przez nauki społeczne i techniczne. Wyniki zostaną ujęte w formie refleksji ukazującej wielopłaszczyznowe ujęcie komunikowania, z których można wyszczególnić główne obszary tj. komunikowanie człowieka z człowiekiem za pośrednictwem komputera, oraz komunikowanie człowieka z komputerem – urządzeniem. Jako punkt wyjściowy do dalszej refleksji zostanie nierozstrzygnięte pytanie: Czy człowiek może komunikować się sam ze sobą używając do tego komputera jako narzędzia komunikacji wewnętrznej i refleksji.