Obraz Samarytan w trzeciej Ewangelii kanonicznej - Pierzchała, Michał (Studia Theologica Varsaviensia, 2021)
Niniejszy artykuł podejmuje kwestię obrazu samarytańskiego w trzeciej Ewangelii kanonicznej. Zostało w nim zarysowane tło historyczne, geneza oraz niektóre kwestie etymologiczne związane z mieszkańcami Samarii. Również został dostrzeżony i przybliżony przełomowy wpływ paraboli o Miłosiernym Samarytaninie na dotychczas jednogłośnie potępianych przez Żydów cudzoziemców. Zarówno owa parabola jak i opowiadanie o oczyszczeniu dziesięciu trędowatych, z których jedynym wdzięcznym Chrystusowi okazał się być Samarytaninem (por. Łk 17,11-18), pokazują niezwykle pozytywny obraz ,,wrogów Izraela” w Ewangelii Łukaszowej. Omawiane w artykule fragmenty trzeciej Ewangelii kanonicznej są zarazem kerygmatyczne i parenetyczne, ponieważ przybliżają i przepowiadają Dobrą Nowinę o Bożej miłości oraz przestrzegają przed potępianiem drugiego człowieka jedynie z powodu jego przynależności narodowej lub religijnej. Przede wszystkim owe perykopy są wezwaniem do stawania się coraz bardziej miłosiernymi na wzór samego Boga.