Maryja jako "pełna łaski" w pismach św. Bernarda z Clairvaux - Noworyta, Waldemar (Studia Theologica Varsaviensia, 2022)
Św. Bernard z Clairvaux jako wielki teolog i czciciel maryjny jest często uważany za radykalnego przeciwnika prawdy o Niepokalanym Poczęciu Najświętszej Maryi Panny. Z drugiej strony, był wielkim zwolennikiem poglądu o otrzymaniu przez Matkę Chrystusa przywileju szczególnej łaski. Autor artykułu stara się wyjaśnić tę niespójność – mógłby sądzić współczesny czytelnik – w jego nauce, która wynika z krytyki poglądu o niepokalanym poczęciu i jednoczesnej akceptacji posiadania przez Maryję pełnego uświęcenia. Wyjaśnienie tej kwestii jest konieczne, by zobaczyć, iż oryginalna myśl mariologiczna św. Bernarda z Clairvaux jest mocno osadzona w pewnym kluczu teologicznym, a jego wizja miała wpływ na późniejszą mariologię.