(Nie)zwykły obszar badawczy. Środowisko naukowe wobec badań nad ezoteryzmem i alternatywną duchowością – z perspektywy badaczy - Grzyb, Mateusz (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2023)
Naukowe badania obejmują coraz to większe obszary świata społeczno-kulturowego. Jednym z nich jest zachodni ezoteryzm. Konceptualizowany przez niektórych w kategoriach wiedzy odrzuconej (rejected knowledge), po wiekach wykluczenia wraca na łono nauki, tym razem jednak jako dziedzina badawcza. Jak wskazuje literatura przedmiotu, wydawać się może, że nie jest on jednak taki sam jak wszystkie inne. Wykluczenie ezoteryzmu zdaje się przenikać również na osoby badające go. Z drugiej jednak strony obszar badawczy instytucjonalizuje się, powstają nowe stowarzyszenia zrzeszające badaczy ezoteryzmu, rośnie liczba publikacji i konferencji. W celu weryfikacji postaw środowiska akademickiego wobec badaczy zgłębiających ezoteryzm zachodni i alternatywną duchowość na łamach nauk humanistycznych i społecznych podjęte zostało badanie. Zadano naukowcom pytania o doświadczenie uprzedzeń, deprecjacji, niższego prestiżu czy trudności w uzyskaniu grantu naukowego związanego z podejmowaną przez nich tematyką badawczą. Artykuł przedstawia analizę odpowiedzi na te pytania.