Inżynierska koncepcja podstaw chrześcijańskich nauk społecznych - Turkiewicz, Kazimierz (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2023)
Powszechnie uważa się, że religie zajmują się głównie życiem duchowym, dlatego nie zwraca się uwagi na ogromną racjonalną wiedzę dotyczącą codziennego życia człowieka i społeczeństwa zawartą w ich Pismach Świętych. Praca pokazuje, że przekonanie to jest całkowicie błędne w stosunku do religii chrześcijańskiej. Analiza jej Pism Świętych przy użyciu metodologii inżynierskiej wykazała, że zawierają one kompleksowy racjonalny system humanistycznej idei społecznej. Jej podstawowym elementem, który przedstawia historia Adama i Ewy, jest stabilne funkcjonowanie społeczeństwa, gdyż każda jego dezorganizacja destabilizuje życie odpowiedniej liczby osób; im większa i silniejsza, tym bardziej niebezpieczna i tragiczna. Stabilne funkcjonowanie społeczeństwa osiąga się poprzez utrzymywanie stale istniejących sprzeczności w optymalnym zakresie, aby ułatwić ludziom niemal bezkonfliktowe życie i umożliwić rozwój społeczeństwa. Życie Jezusa Chrystusa i jego przypowieści przedstawiają ideę skutecznego sposobu kształtowania optymalnego poziomu sprzeczności, a tym samym stabilnego funkcjonowania społeczeństwa. Ta idea polega na samoograniczeniu wzrostu i wykorzystaniu dużej siły społecznej dowolnego rodzaju do rozwiązywania sprzeczności, tak aby nie dochodziło do konfliktów. To samoograniczenie powinno być realizowane poprzez odpowiednie tworzenie mechanizmów społecznych. Przykładem takiego rozwiązania jest demokracja parlamentarna, która ogranicza wzrost władzy politycznej tak, aby nie tworzyły się dyktatury.