Praga-Północ jako miasto osobiste (wybrane aspekty). Sprawozdanie z badań empirycznych - Rozalska, Agata (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2023)
Koncepcja miasta osobistego kieruje uwagę badaczy na miejsca dla nich istotne, ale i na więzi oraz relacje wytworzone na obszarze tych miejsc. Jest ważna z wielu powodów. Przede wszystkim okazuje się niezwykle użyteczna w badaniu większych miast, których przecież nasi rozmówcy zwykle nie znają w całości. Dlatego dość często, jako badacze, otrzymujemy opinie i postawy uwzględniające odczucia badaczy względem jakichś konkretnych fragmentów rzeczywistości miejskiej. Tekst stanowi próbę syntetycznego przedstawienia wybranych wyimków badania przeprowadzonego wśród praskich artystów, a dotyczących tego, w jaki sposób postrzegają praską przestrzeń oraz jak rozumieją kategorię „swój” i „obcy”.