Refleksyjność ekspertów a refleksyjność instytucjonalna. Przypadek postrzegania energetyki jądrowej przez Polaków - Pałuba, Damian (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2024)
W teorii Giddensa, zdaniem Ulricha Becka, refleksyjność ekspertów przekłada się bezpośrednio na tzw. refleksyjność instytucjonalną. Jednak wiele wydarzeń zaprzecza temu przekonaniu. Przykładem może być rozmowa Igora Janke z profesorem Krzysztofem Meissnerem w programie Układ otwarty w 2022 r. Rozmowa dotyczyła spalania odpadów radioaktywnych. Profesor Meissner był zwolennikiem takiego rozwiązania, przypomniał jednak, że w Niemczech wstrzymano wszelkie badania z zakresu fizyki jądrowej. Badania zawieszono pomimo protestów fizyków, co pokazuje, że refleksyjność ekspercka nie przekłada się bezpośrednio na refleksyjność instytucjonalną.