Szczęście jako iluzja, szczęście jak sens: filozoficzne ujęcie szczęścia - Płotka, Magdalena (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2025)
Pytanie o szczęście obecne jest w europejskiej myśli filozoficznej od jej początków. Narodziło się wraz z samą filozofią w starożytnej Grecji i dziś jest równie aktualne. Choć większość filozofów zgadza się, że szczęście to ważna część ludzkiego życia, różnią się w kwestii definicji szczęścia – jak należy je pojmować. Niniejszy artykuł składa się z następujących części: na wstępie zostanie przedstawiona krótka historia pojęcia szczęścia. W szczególności opiszę, jak rozwijało się historycznie, a także jak w historii filozofii odpowiadano na pytanie o możliwość osiągnięcia szczęścia. Następnie przedstawię kontrowersyjne filozoficzne stanowisko, według którego szczęście jest iluzją. Na koniec – w trzeciej części – chciałabym zasugerować, że być może najlepszym sposobem na znalezienie szczęścia, paradoksalnie, jest poszukanie innego celu niż samo szczęście. Najlepszym sposobem na osiągnięcie szczęścia jest rezygnacja z jego poszukiwań i znalezienie innego celu.