Czy małżeństwa wielokulturowe mogą odnaleźć wspólne szczęście? Podobieństwa i różnice w percepcji szczęścia w Polsce i Japonii - Mandrewicz-Kanasugi, Amelia (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2025)
Próba odnalezienia szczęścia czy satysfakcji czerpanej z życia towarzyszy członkom społeczeństwa od zarania dziejów. Ciekawi świata badacze również kierują swoje zainteresowania ku społecznemu rozumieniu szczęścia, jego elementów składowych oraz procesów ewaluacji doświadczeń w kategorii szczęścia. W kontekście analizy dotychczasowych, zarówno lokalnych, jak ogólnoświatowych badań nad wartościami oraz szczęściem, została podjęta próba zrozumienia czynników składających się na odczuwanie satysfakcji oraz spełnienia w związku małżeńskim wśród mieszkańców Polski i Japonii. Rozważania te stanowią wstęp do dalszej analizy życia małżeństw wielokulturowych między obywatelami tychże państw.