W poszukiwaniu szczęścia. Socjologiczna analiza konwersji religijnej - Zawadzki, Grzegorz (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2025)
Decyzja o konwersji religijnej w subiektywnej opinii konwertytów postrzegana jest jako źródło ich szczęścia. Narzędzie badawcze – połączenie metody netnograficznej oraz modelu Lewisa R. Rambo – umożliwiło analizę wybranych świadectw konwertytów z katolicyzmu do prawosławia i protestantyzmu, opublikowanych w polskich mediach społecznościowych. Wyniki badania wskazują na wieloaspektowość uwarunkowań i skutków konwersji religijnej. Analizowane biografie osób, które podjęły decyzję o odejściu z dominującego w polskiej strukturze religijnej wyznania do innych wyznań mniejszościowych, wskazują na przeżywane kryzysy życiowe lub tożsamościowe, które często wprowadzały chaos i brak stabilizacji w życie konwertytów. Początkowe zainteresowanie nowym wyznaniem, a następnie zainicjowane kontakty bezpośrednie lub zapośredniczone przez internet uruchomiły proces, w wyniku którego podjęli oni decyzję o zmianie swojej przynależności wyznaniowej i włączeniu się w życie nowych wspólnot religijnych, osiągając poczucie szczęścia, spełnienia w wyniku przeżytych doświadczeń religijnych, jak również zmiany ich dotychczasowego życia.