Cosplay jako droga do szczęścia? Aktywność costume play w perspektywie polskich cosplayerek i cosplayerów - Obidzińska, Konstancja (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2025)
W artykule podjęto analizę uczestnictwa w aktywności costume play z perspektywy jego potencjału w konstruowaniu poczucia szczęścia jednostki. Przybliżono socjologiczne koncepcje rozumienia szczęścia w kontekście indywidualnym oraz grupowym. Autorka, definiując cosplay, wskazuje na rozbieżności w ujmowaniu wskazanych praktyk przez różne osoby zaangażowane (cosplayerów) oraz badaczy. Po omówieniu kwestii metodologicznych prezentuje wyniki badań własnych, które ujawniają potencjał cosplayu w formowaniu subiektywnego dobrostanu jednostki.