Dariusz Tułowiecki, Bez Boga, Kościoła i zasad? Studium socjologiczne nad religijnością młodzieży, Wydawnictwo Petrus, Kraków 2012, ss. 512 - Czeladko, Robert (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2016)
Pomiędzy lokalnością a globalnością, czyli religijność młodzieży w małym mieście W zróżnicowanym społecznie i kulturowo społeczeństwie, w pluralistycznym i niepewnym świecie miejsce młodego pokolenia jest szczególnie istotne. W młodzieży bowiem jak w papierku lakmusowym widoczne są przemiany zachodzące w życiu społecznym, osobowości, postrzeganiu świata, w tym – kwestii religijnych. To ta grupa społeczna jest bowiem kategorią społeczną wybitnie podatną na zmiany, w której zjawiska współczesności ujawniane są z wyjątkową siłą. Monitoring postrzegania rzeczywistości przez młodych pozwala wyraźniej uchwycić zachodzące procesy oraz stawiać trafniejsze prognozy ukształtowania społecznego następnych pokoleń (zob. Tułowiecki 2010: 455).