NOWE OJCOSTWO CZY KRYZYS OJCOSTWA? PRZEMIANY ROLI MĘŻCZYZNY W RODZINIE - Wróblewska-Skrzek, Joanna (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
Celem artykułu jest refleksja nad transformacjami roli ojca w kontekście zachodzących przeobrażeń mentalnych i obyczajowych. Współczesne ojcostwo definiowane jest w tekście w kategoriach konstruktu społecznego czy instytucji społecznej, które wiążą się z określonym zespołem zadań, norm i oczekiwań odnoszących się do mężczyzn. W tym kontekście problematyka współczesnego ojcostwa analizowana jest w kategoriach zarówno nowego zaangażowanego ojcostwa, jak i kryzysu ojcostwa. Przedstawione zostają także tradycyjne role ojca oraz ich historyczna i kulturowa ewolucja. Odwołując się do badań zastanych, wskazane zostały rozbieżności pomiędzy oczekiwaniami co do roli ojca a ich społeczną realizacją.