WSPÓŁCZESNE RODZINY WIELODZIETNE – SAMOORGANIZACJA DLA REALIZACJI POTRZEB - Bukalska, Izabela (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
Artykuł stanowi wprowadzenie do analizy działalności organizacyjnej rodzin wielodzietnych. Na tej podstawie można dokonać przeglądu najpilniejszych potrzeb takich rodzin. Podobnych informacji może dostarczyć przegląd wątków podejmowanych przez ich członków na forach internetowych. Zacieśniająca się współpraca międzynarodowa stowarzyszeń działających na rzecz rodzin wielodzietnych pozwala na wymianę doświadczeń i rozwiązań przyjętych w ramach polityki prorodzinnej. Na zakończenie przytoczono wątki z badań rodzinnych organizacji węgierskich wskazujących na kluczową rolę rodziny (zwłaszcza dużej) w procesie przekazywania tożsamości i kultury.