KULTUROWE PRZEMIANY MACIERZYŃSTWA W PÓŹNEJ NOWOCZESNOŚCI (WYBRANE ASPEKTY) - Dubrawska, Magdalena (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
Rozważania podjęte w niniejszym artykule dowodzą, że macierzyństwo, niegdyś uważane za powołanie każdej kobiety, we współczesnym świecie stało się wartością nieoczywistą, podlegającą indywidualnemu wyborowi. W ostatnich latach w społeczeństwie europejskim zaszły zasadnicze zmiany w poglądach dotyczących ról kobiet i mężczyzn. Ich skutki odbijają się w sferze wartości tradycyjnych, takich jak rodzina, oraz we wzorach zachowań, m.in. zawierania małżeństwa. Opracowanie stanowi próbę socjologicznego spojrzenia na współczesne przemiany macierzyństwa w aspekcie kulturowym.