ŻYCIE W POJEDYNKĘ W DOBIE SPOŁECZEŃSTWA PONOWOCZESNEGO – ALTERNATYWA DLA TRADYCYJNEJ RODZINY? - Barszcz, Patryk (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
W niniejszym artykule przedstawiono kazus singlizmu, czyli egzystowania jednostki w pojedynkę, solo, bez pary, we współczesnym społeczeństwie polskim. Wiek XXI jest określany przez socjologów mianem rzeczywistości ponowoczesnej, tj. takiej, w której przeobrażeniom podlegają podstawowe wymiary ludzkiej rzeczywistości w aspekcie społecznym, aksjologicznym, politycznym, ekonomicznym itp. Owa reorientacja nie ominęła także podstawowej komórki społecznej, jaką jest rodzina, czego dowodzi upowszechnienie się jednej z tendencji ponowoczesnych, jaką jest singlowanie, tj. egzystowanie w pojedynkę. Czy singlizm faktycznie może zastąpić tradycyjną rodzinę?