REFLEXIVITY AND INTERNAL CONVERSATION IN SELF-HELP LITERATURE – A TENTATIVE EXAMINATION - Szymczycha, Mateusz (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
Artykuł jest analizą koncepcji autentyczności oraz samorealizacji prezentowanych w literaturze poradnikowej pod kątem typów refleksyjności powiązanych z dążeniem do autentycznej egzystencji. Materiał źródłowy jest analizowany z wykorzystaniem koncepcji trosk oraz konwersacji wewnętrznej, wypracowanych przez Margaret S. Archer. Porady dotyczące samorealizacji są badane z użyciem przedstawionych przez Archer typów refleksyjności: komunikacyjnej, autonomicznej oraz metarefleksyjności. Inne inspiracje teoretyczne to rozważania Petera Bergera i Thomasa Luckmanna o teoriach na temat tożsamości, uwagi Nikolasa Rose’a o „psy” oraz refleksje Charlesa Taylora o etyce autentyczności, horyzontach znaczenia i wolnym wyborze jako wartości