Damian Cichy, Uchodźcy w Kościele, Wydawnictwo Polihymnia, Lublin 2016, ss. 256. - Wysocki, ks. Artur (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
Migracja ludności jest zagadnieniem, które od kilku lat rozpala dyskusje polityczne na różnych poziomach, wkracza szerzej w dysputy akademickie czy rozmowy zwykłych obywateli. Dzieje się tak za sprawą olbrzymiej liczby osób przemieszczających się, z różnych przyczyn, w poszukiwaniu nowego miejsca do życia dla siebie i dla swoich rodzin. Nie jest to zatem tylko hipotetycznie dyskutowany problem, ale konkretna rzeczywistość, z którą muszą się zmierzyć państwa Europy, a także inne kraje rozwinięte.