Dariusz Tułowiecki, Szczepan Dobiecki (red.), Mała ojczyzna. Zachowanie dziedzictwa kulturowego ziemi piątnickiej, Parafia rzymskokatolicka pw. św. Przemienienia Pańskiego, Piątnica–Łomża 2015, ss. 205. - Łodzińska, Jolanta (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
Publikacja Mała ojczyzna. Zachowanie dziedzictwa kulturowego ziemi piątnickiej powstała z okazji Jubileuszu 100-lecia budowy świątyni pod wezwaniem Przemienienia Pańskiego w Piątnicy. Książka została wydana w 2015 r. Stanowi interesującą analizę dotyczącą dziejów nie tylko świątyni, lecz także ziemi piątnickiej związanej z ludzkimi losami.