Wojciech Misztal, Homo ethicus – homo moralis. Marii Ossowskiej koncepcja socjologii moralności, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2017, ss. 255. - Choczyński, Marcin (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
Publikacja Wojciecha Misztala ukazała się w 2017 r. nakładem Wydawnictwa Naukowego Scholar w Warszawie. Jako pozycja odnosząca się do recepcji jednej z najbardziej oryginalnych i płodnych perspektyw wypracowanych przez polską socjologię instytucjonalną domaga się szerszej analizy i rozpowszechnienia w środowisku naukowym. W tytule pracy zaakcentowano pojęcie człowieka w kontekście jego przypisania do etyki oraz moralności. Zamysłem autora mogło być tutaj umiejscowienie jednostki pomiędzy tymi sferami, które narzucają jej pewien schemat interakcyjny. Tytuł nawiązuje ponadto do kontinuum w ukazywaniu człowieka jako istoty kierującej się wartościami i normami, czyli głównymi elementami zinterioryzowanymi w procesie socjalizacji.