Marcela Kościańczuk (red.), Taktyki wizualne: codzienność w sytuacji niepełnosprawności i choroby, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2016, ss. 191. - Okarma, Joanna (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
Recenzowana książka to pokłosie projektu badawczego finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki w ramach grantu badawczego Wizualność taktyczna. Recepcja refleksji Michela de Certeau nad codziennością we współczesnej kulturze (Opus 5 nr 2013/09/B/HS2/01164). Stanowi ona kontynuację tematyki podjętej w publikacji pt. Taktyki wizualne: Michel de Certeau i obrazy, pod red. Katarzyny Thiel-Jańczuk, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2016, która jest teoretyczną wykładnią tytułowego pojęcia.