„POKOLENIE JP2” – FAKT SPOŁECZNY CZY PUBLICYSTYCZNA NARRACJA? KOMUNIKAT Z BADAŃ - Klimski, Wojciech; Korczyński, Tomasz; Uklańska, Katarzyna (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2015)
Tekst pt.: „Pokolenie JP2” – fakt społeczny czy publicystyczna narracja? Komunikat z badań” informuje o wstępnych wynikach badań empirycznych przeprowadzonych wśród studentów Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w 2015 r. na próbie reprezentatywnej (1332 respondentów). Podjęta w nich problematyka dotyczyła tzw. pokolenia JP2, opinii studentów UKSW o Janie Pawle II oraz ich poglądów na temat moralności religijnej. Jest to powtórzenie badań, które pierwszy raz zostały zrealizowane w 2005 r., a których celem było uzyskanie odpowiedzi na pytanie, „czy w Polsce, po doświadczeniu umierania i śmierci Jana Pawła II pojawiła się wspólnota powszechnie nazwana „pokoleniem JP2”. Niniejszy tekst pokazuje również dynamikę fenomenów społecznych, uchwyconych w obu badaniach.