WPŁYW ISLAMU NA PRZYSTOSOWANIE MUZUŁMANÓW W SPOŁECZEŃSTWIE POLSKIM. TRANSFORMACJA RELIGIJNOŚCI SAUDYJCZYKÓW - Ksiontek, Anna (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2015)
Nasilenie procesu globalizacji, czego egzemplifikacją jest wzrost liczby muzułmanów na terenach państwa polskiego, stało się główną przyczyną badania dotyczącego przystosowania społecznego oraz religijności imigrantów. Z socjologicznego punktu widzenia interesujący okazuje się być wpływ norm religijnych na przystosowania społeczne w Polsce, w szczególności kiedy mowa jest o religiach ekspansywnych, do jakich niewątpliwie należy islam. Biorąc pod uwagę opisane mechanizmy, w listopadzie 2013 r. zostały przeprowadzone badania na przykładzie obywateli Arabii Saudyjskiej.