Barbara Woźniak, Zaangażowanie religijne a zdrowie w starości. Mechanizmy zależności, wybrane wyniki badań, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2015, ss. 142. - Luty-Michalak, Marta (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2015)
Książka pod tytułem Zaangażowanie religijne a zdrowie w starości napisana została przez dr Barbarę Woźniak, adiunkta w Zakładzie Socjologii Medycyny Katedry Epidemiologii Medycyny Zapobiegawczej Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Przedstawia ona opis badań, które stanowią próbę uchwycenia zależności pomiędzy religią, a stanem zdrowia lub szerzej jakością życia osób starszych w Polsce. Ze względu na postępujący proces starzenia się społeczeństw rozwiniętych, tematyka podjęta w przedmiotowej publikacji jest niezwykle istotna. Przeglądając literaturę przedmiotu, można odnaleźć dużą liczbę artykułów i monografii dotyczących stanu zdrowia osób starszych, jednak, zwłaszcza na gruncie polskim, próżno szukać opracowania dotyczącego zdrowia osób starszych w kontekście ich zaangażowania religijnego.