John K. Kruschke, Doing Bayesian Data Analysis: A Tutorial with R, Jags, and Stan , Academic Press, San Diego, CA 2014, Kindle edition, ss. 776. - Matuszewski, Paweł (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2015)
Od pewnego czasu w naukach społecznych rośnie zainteresowanie statystyką bayesowską i metodami symulacji Monte Carlo. W konsekwencji powstaje coraz silniejsze zapotrzebowanie na podręczniki, które przybliżyłyby te zagadnienia. Jedną z takich propozycji jest książka Johna K. Kruschke pt. Doing Bayesian Data Analysis: A Tutorial with R, Jags, and Stan