SACRUM JAKO ASPEKT KULTURY ŚWIĄTECZNEJ – TOŻSAMOŚĆ MŁODYCH POLAKÓW ZA GRANICĄ - Garstka, Ewa (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2015)
Niniejszy artykuł jest próbą pochylenia się nad kwestiami dotyczącymi kultury świątecznej w społecznościach emigranckich. Łączy on problematykę tożsamości młodych Polaków za granicą z kwestiami dotyczącymi socjologii i kultury jedzenia. Jego zasadniczym celem jest odpowiedź na pytanie, czym dla współczesnych ludzi jest sacrum oraz w jaki sposób objawiać się ono może w zglobalizowanym świecie. Ponowoczesny człowiek żyjący w świecie odrzucającym istnienie zewnętrznych punktów odniesienia czuje się zagubiony i wykorzeniony. To rytuały obecne podczas świąt i przygotowania do nich mają pomóc mu odnaleźć się w obcej rzeczywistości. W kontekście Bożego Narodzenia to stół może stać się symbolem scalającym rodzinę i grupę.