Uwarunkowania socjalizacji religijnej uczestników katolickich kursów przedmałżeńskich - Lisak OP, Marcin (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2018)
Badanie prowadzone wśród uczestników obligatoryjnych katolickich kursów przedmałżeńskich pozwala określić istotne wymiary religijności młodego pokolenia Polaków. Niniejszy artykuł podejmuje analizę stanu socjalizacji religijnej młodych dorosłych katolików na podstawie danych uzyskanych w badaniu 1517 uczestników kursów przedmałżeńskich. Otrzymane wyniki potwierdzają, że religijność młodych Polaków cechuje coraz bardziej zaawansowany subiektywizm, indywidualizm i oderwanie ocen moralnych od etycznego przesłania religii. Zaskakująca, jeśli weźmiemy pod uwagę pochodzenie badanych z uznawanego za konserwatywny i tradycyjnie religijny regionu południowo-wschodniego Polski, wydaje się duża popularność kohabitacji wśród katolickich narzeczonych.