Religijność in statu nascendi. Omówienie książki Janusza Mariańskiego pt. Megatrendy religijne w społeczeństwach ponowoczesnych. Studia socjologiczne, Wydawnictwo Adam Marszałek, toruń 2016, ss. 399 - Mielicka-Pawłowska, Halina (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2018)
Nasilające się tempo zmian społecznych stawia przed nauką wyzwania, które wymagają głębszej refleksji i teoretycznej, i metodologicznej. Szczególnie nauki społeczne, do których należy socjologia, wymagają zastanowienia ze względu na zjawiska społeczne, które przerywają zakorzenione już schematy myślenia i wprowadzają nowe problemy badawcze w orbitę zainteresowań współczesnością. „Stare teorie” są ważne i nadal aktualne, ale nowe zjawiska społeczne, które uchwytne są w badaniach empirycznych, nie tylko wymagają reinterpretacji, lecz także wywołują konieczność odpowiedzi na inne pytania niż te zakorzenione w wyjaśnieniach socjologicznych.