W stronę kultury materialnej. Zarządzanie ryzykiem w dobie późnej nowoczesności - Klimek, Jordan (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2019)
W artykule podjęto próbę odpowiedzi na pytanie o aktualną kondycję społeczeństwa polskiego w kontekście rozważań nad wzrostem kultury materialnej, jaki dostrzegł Georg Simmel. Pod rozwagę wzięto koncepcję regresu kultury indywidualnej. Poszukując wyznaczników współczesnego stylu życia, oparto się na analizie danych zastanych, a także dotychczasowych ustaleń naukowo-badawczych. Zwrócono uwagę na liczne przeobrażenia w strukturze społecznej, a w szczególności na zmianę charakteru interakcji społecznych i osłabienie więzi w społeczeństwach. Ponadto wskazano na zjawisko zindywidualizowania społeczeństwa jako przejawu dążenia do realizacji własnych aspiracji.