O kontekście narodzin Asterixa i znaczeniu relacji między historią indywidualną i społeczną - Bouchet, Dominique (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2020)
W artykule zwrócono uwagę na socjologiczny kontekst stworzenia jednej z najbardziej znanych postaci rysunkowych – Gala Asterixa. Przedstawiono pochodzenie jego autorów oraz ich prace, będące wyrazem ich drogi życiowej, podejmowanych decyzji oraz światopoglądu. Ważne znaczenie ma tutaj zagadnienie migracji oraz nawiązywania do własnych losów. Losy twórcy Asterixa są zatem pewnego rodzaju przykładem na bogactwo i złożoność kultur, które finalnie mogą przynieść bardzo dobre rezultaty w tworzeniu dzieł uniwersalnych, zrozumiałych dla każdego i cieszących się wielką popularnością. Gal Asterix jest wykreowaną postacią, która odniosła sukces w kulturze masowej, zatem niezwykle ważne są próby wyjaśnienia jej fenomenu, właśnie poprzez analizę życia i relacji społecznych jego twórcy.