Mniejszość w mniejszości. Jak aseksualność wzbogaca myślenie o ludzkiej seksualności - Żukowicz, Olga (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2021)
Definicje seksualności, a także domyślne założenia o tym, że każdy odczuwa pociąg seksualny i pożądanie, sprawiły, że doświadczenia i prawa osób aseksualnych nadal nie są w pełni respektowane. W konsekwencji doprowadziło to do narastania szeregu mitów wokół aseksualności i ujmowania jej jako zaburzenia. Wśród badaczy wciąż również nie ma zgody co do tego, czy aseksualność należy uznać za orientację seksualną, czy też za jej brak, co może mieć wpływ na niewidoczność, wyobcowanie i dyskryminację tej grupy nawet w środowiskach LGBTQIAP+. Celem tego artykułu jest zdecydowana depatologizacja medyczna i obyczajowa aseksualności, wyraźne odróżnienie jej od abstynencji seksualnej czy zaburzeń pożądania w odniesieniu do dotychczasowych badań i świadectw osób aseksualnych. Przede wszystkim jednak autorka próbuje odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób doświadczenie aseksualności poszerza myślenie o seksualności człowieka w ogóle. Rozpoznając aseksualność jako brak pociągu seksualnego do innych osób – bez względu na płeć, zamierza jednocześnie ukazać różnorodność biografii romantycznych i seksualnych. Osobiste historie zaczerpnęła z polskiego forum Sieci Edukacji Aseksualnej.