Lekcje z dziedzictwa polskiej socjologii religii - Wójtowicz, Andrzej (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2022)
Jedenaście krótkich lekcji pokazuje znaczenie wielkich postaci socjologii religii w Polsce, profesorów Władysława Piwowarskiego, Edwarda Ciupaka, a także wcześniejszych. Pamięć umożliwia zrozumienie dziedzictwa, jest wehikułem tradycji. Wydziedziczeni nie mają czego szukać w socjologii. Dziedzictwo wiedzy jest jej warunkiem, pamięć uprzywilejowanym honorem tych, co ją uprawiają. Socjologia religii jest manewrem nieustannym na swoich dziedzictwach, na historii religii i sama jako dyscyplina pochodzi z owego peccatum originale nauk społecznych, który wszystko, co jest w możliwościach jej badania, każe umieścić w tym, co społeczne. Jakoż i ona sama, jak u Durkheima, istotę tego, co religijne, odkrywa w tym, co społeczne. Religia już nie przejawia się inaczej jak w tajemnicy tego, co społeczne.